Tijdens een van onze eerste projecten voor een toonaangevend merk, presenteerden we de nieuwe merkstrategie aan het management. Hier hadden we hard voor gewerkt, en het was voor iedereen een belangrijk moment. Onze laatste slide brandde nog op het scherm en we keken reikhalzend uit naar de reacties van het team… in plaats daarvan viel er een lange, slepende stilte… Tot de CEO zich uiteindelijk oprichtte en met een zucht van bevrijding zei: “Dankjewel. Ik ben weer trots om voor mijn bedrijf te werken.”
In onze wereld van merken en identiteiten gebruiken we vaak vakjargon als brand identity, employer branding, company values, reputation management, employee engagement, purpose…enzovoort. Maar dat ene moment leerde mij dat al deze begrippen in essentie terug te voeren zijn op één kernemotie. Die eenvoudige maar geheel onverwachte zin raakte de kern van wat we tot dan toe vooral onbewust hadden nagestreefd in alle professionele projecten: trots zoeken, trots brengen.
We keerden terug met een gevoel van… trots uiteraard, maar ook met heel wat vragen. Hoezo ‘terug’ trots? Zijn er dan dagen dat een CEO en andere medewerkers niet trots zijn op hun bedrijf? En hoezo ‘trots’? Waarom was het precies dat ene woord dat na een lange stilte alles samenvatte?
Sinds dat eerste moment zagen we hetzelfde patroon steeds vaker terugkeren.
Toen we voor een energiebedrijf werkten aan het aanscherpen van hun merkvisie, kregen we op het einde als reactie: “Nu weet ik weer waarom we een plaats hebben in deze markt. Ik weet weer waarom ik mijn werk graag doe.” De lichaamstaal sprak boekdelen: rechte schouders, opgeheven hoofden, een bescheiden glimlach en aanstekelijk enthousiasme in de ogen.
Ook bij het begeleiden van een grote private bank stond trots centraal. Hoewel de opdracht schijnbaar draaide om het jubileum, was de ware aard ervan veel complexer: het verengingen van verschillende afdelingen, het afsluiten van een moeilijke periode, en het aanspreken van nieuwe kapitaalkrachtige groepen,… De bijkomende vraag tot het formuleren van een krachtige, authentieke corporate purpose, maakte de onderliggende ambitie echt duidelijk: opnieuw trots aanwakkeren, zowel bij medewerkers als partners.
Steeds opnieuw merkten we dat trots niet zomaar een ‘bijproduct’ was van een geslaagd project, maar omgekeerd het noodzakelijke fundament was voor echte verandering. Bedrijven die inzetten op trots bouwen aan meer dan merkbekendheid of reputatie; ze creëren positieve energie, duurzame betrokkenheid en creatieve veerkracht, van op de werkvloer tot de in boardroom.